Onderhoud rookmelders

Onderhoud rookmelders

In de wooncomplexen die we nieuw bouwen zit standaard een rookmelder. Er zijn verschillende modellen. Dat verschil zit in de voeding. Er zijn rookmelders met batterijen die gemiddeld een jaar meegaan, met batterijen die gegarandeerd tien jaar meegaan en er zijn modellen die zijn aangesloten op de elektra. Als die uitvalt, neemt een batterij het tijdelijk over, totdat de elektra weer functioneert.

Batterij vervangen

Tegen de tijd dat de batterij leeg raakt, laat de rookmelder elke minuut een hard piepsignaal horen. Hij doet dat minimaal dertig dagen achter elkaar. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de batterij en voor het nodige onderhoud van het apparaat. Batterijen kun je gratis bij ons afhalen tijdens de inloopmomenten.

Schoonmaken

Als er veel stof in de melder komt, kan het zijn dat hij een alarmsignaal geeft. Maak hem daarom minstens twee keer per jaar goed schoon. Maar beter is het om hem één keer per maand goed af te stoffen, of met de stofzuiger schoon te zuigen. Je kunt hiervoor het beste het zachte borstelgedeelte van je stofzuiger gebruiken.
Ga je verbouwen en komt er veel stof vrij? Dan raden we je aan om de rookmelder af te schermen. Zo voorkom je dat er stof in komt en dat hij onnodig afgaat.

Testen

Het is verstandig om af en toe te testen of je rookmelder het nog goed doet. Er zit een testknop op. Als je daarop drukt, klinkt het alarmsignaal. Test hem nooit met rook van een brandend stuk papier of zoiets, want daardoor kan hij smelten of in brand vliegen.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden