Vochtproblemen voorkomen en verhelpen

Niemand zit te wachten op vocht of schimmel in huis. Gelukkig kun je zelf veel daaraan doen. Vochtbestrijding is belangrijk om huisstofmijt en schimmels tegen te gaan. Een belangrijk wapen in die strijd is ventileren. Schimmels krijgen daardoor minder kans om zich te verspreiden. Goed ventileren is beter voor je gezondheid en je bespaart ook nog eens op de stookkosten. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen.

Wat is goed ventileren?

Een open slaapkamerraam noemen we luchten en een tijdje de ramen en deuren tegen elkaar openzetten heet spuien. Op zich prima, maar goed ventileren is een continuproces dat frisse, verse lucht in je huis brengt. Nieuwere woningen hebben mechanische afzuiging en ventilatieroosters. Zet die roosters open en laat de mechanische ventilatie altijd aan staan.
In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Onvoldoende ventileren

Als je niet goed ventileert, kan dat vervelende gevolgen hebben. Sommige zijn zichtbaar, zoals bobbelend behang, schimmel op muren, of op het plafond en in de badkamer… Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Schimmel… Wat nu?

Je kunt de schimmelplek afnemen met warm sodawater. Dat doodt de schimmel. Daarna kun je de plek behandelen met een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf. Lukt het je niet om het probleem op te lossen, bel ons dan op 0529 45 25 88 (tijdens kantoortijden).

Tips voor een gezond klimaat in huis

  • Droog de was buiten. Als je de was in huis droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt dan afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels af met een trekker of een doek.
  • Het helpt als je je meubels een klein stukje van de wand af zet.
  • Ventileer ook in de wintermaanden. Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter. Dat komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververs je de gebruikte lucht en tegelijk komt er droge, frisse lucht en zuurstof naar binnen. 
 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden