Energieleveranciers

Op het internet zijn veel sites te vinden, waarop je energieleveranciers en hun tarieven kunt vergelijken. De Energiekamer heeft ze onderzocht en geconcludeerd dat consuwijzer.nl en energieleveranciers.nl de meest betrouwbare zijn.
Energieleveranciers wijzigen elk jaar rond 1 januari en 1 juli hun tarieven. Dat kunnen dus voor jou goede momenten zijn om te gaan shoppen.

Vaste of variabele prijs

Veel prijsvergelijkers tonen in hun lijsten contracten met vaste en variabele prijzen door elkaar heen. Energieprijzen veranderen voortdurend. Ga voor jezelf na of je een vaste prijs (voor een bepaalde periode, dus zekerheid) wilt, of een variabele (die volgt de marktontwikkelingen bij prijsdalingen, maar ook bij prijsstijgingen). Als je kiest voor een vaste prijs, heb je weliswaar zekerheid, maar als de marktprijzen dalen, ben je duurder uit dan wanneer je voor een variabele prijs had gekozen. Daar staat tegenover dat, als de prijzen gaan stijgen, vastzetten gunstig kan zijn.

Contractsoort

De contractvoorwaarden van energieleveranciers kunnen verschillen.
Op sommige prijsvergelijkingssites kun je – door op ‘contractsoort’ te klikken – de aanbiedingen rangschikken op het soort contract dat wordt aangeboden. Let bij het kiezen van een contract op de volgende punten:

    • Bepaal of je een contract wilt voor onbepaalde of voor bepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd ben je vrij om op elk gewenst moment van leverancier te veranderen. Aan een contract voor bepaalde tijd zit je vast aan de contracttermijn;
    • Let op de belangrijkste contractvoorwaarden;
    • Bepaal of je grijze of groene stroom wilt;
    • Kijk of er geen extra kosten aan het contract verbonden zijn;
    • Sluit nooit een onduidelijke of onvolledige overeenkomst af.

De kosten van overstappen

Heb je bij je huidige leverancier een contract voor een periode van bijvoorbeeld één, twee, drie of vijf jaar tijd getekend en wil je tussentijds overstappen naar een nieuwe leverancier? Dan zal je huidige leverancier waarschijnlijk een opzegvergoeding in rekening brengen. Die kan oplopen tot maximaal € 250,00. Controleer de voorwaarden voor overstappen in je huidige contract en check of je nieuwe leverancier de overstapkosten voor zijn rekening neemt.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden