Ben van den Barg van K-vriendelijk in Ommen: "Gelijkwaardigheid en wederzijds vertrouwen"

Publicatiedatum: 15-12-2016

“K-vriendelijk is nu ruim negen jaar onderweg. We doen bijna alles op het gebied van hulpverlening. Vooral voor verstandelijk beperkte jongeren met een bijkomende psychiatrische problematiek. En dat doen we met enorm veel passie. Onze grootste drijfveer is het verlenen van kwalitatief hoogwaardige zorg.”

 “Ik ben met K-vriendelijk begonnen, omdat ik het zat werd dat het bij mijn vorige werkgever alleen maar om geld ging en dat het daar eigenlijk een soort van voorportaal voor jeugddetentie was. Jonge kinderen horen niet in zo’n instelling. Dat heeft me ontzettend aan het denken gezet en daaruit is K-vriendelijk voortgekomen.”

Gezamenlijk doel

“Wat we met De Veste gemeen hebben, is dat ook daar de mens nu echt centraal staat. Net als bij ons. Cliënten en huurders moeten zo onafhankelijk en zo gelukkig mogelijk hun eigen leven kunnen invullen. Dat is ons gezamenlijke doel, onze gezamenlijke wens.”

Toen en nu

“Voordat bij De Veste het roer om ging, was ook daar geld de bepalende factor. Het was voor ons ook een vrijwel onbereikbare organisatie, niet simpel om constructief mee in gesprek te komen. Nu kunnen we met elkaar preventief te werk gaan om nare situaties te voorkomen. Met elkaar kijken naar hoe we samen financiële problemen van cliënten kunnen oplossen, zodat ze kunnen blijven wonen waar ze wonen.”

Hoe het begon

“Ergens in 2015, nu zo’n anderhalf jaar geleden, had ik al gehoord dat er een enorme verandering bij De Veste op til was en ik dacht – hoopte – dat dat ruimte zou kunnen creëren voor onze cliënten. Op een dag werd ik gebeld door de toen nieuwe directeur-bestuurder, Janine Gerardts-Godderij. Ze vroeg of we met elkaar konden praten over wat hier in Ommen allemaal leeft. Dat hebben we gedaan en het heeft zich verder uitgebreid met gesprekken met de gemeente en andere partijen. Zo is onze samenwerking ontstaan en gegroeid tot wat het nu is: een écht partnership op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds vertrouwen.”

Mooie dingen

“We hebben al mooie dingen samen gedaan. Zo zijn we onder de noemer ‘Ommen Armoedevrij in 2020’ samen met De Veste, de Gemeente Ommen, Ommen Samen Sterk en een fors aantal andere sociale partners een gemeentebreed verbond aangegaan tegen armoede en sociale uitsluiting. Vorig jaar met Kerstmis hebben we dankzij De Veste voedselpakketten kunnen geven aan zo’n 55 gezinnen. En heel recent: het project hier in de Gasthuisstraat 14-16. Dat was een pand van de Baalderberg Groep. Hun cliënten verhuisden naar Oldenhaghen. De Veste kocht het, investeert substantieel in een grote verbouwing en verhuurt het aan ons. Een prima voorbeeld van hoe goed een samenwerking kan lopen. Wat mij betreft smaakt dat naar méér.”

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden