Oplevering verduurzaamde woning Weegbreestraat

Publicatiedatum: 20-04-2017

We zijn aanwezig bij de oplevering van een woning aan de Weegbreestraat in Ommen. Zes dagen is hier hard gewerkt aan de verduurzaming van de woning. Een intensieve periode voor de bewoners, maar na vandaag zit het er op en kunnen ze van hun nieuwe wooncomfort gaan genieten! Tijdens de oplevering controleren we de uitgevoerde werkzaamheden samen met Janine, de bewoonster van het huis, en Remco, uitvoerder bij Lenferink. Als uit de oplevering blijkt dat alle maatregelen naar behoren zijn uitgevoerd draagt Remco vandaag de verduurzaamde woning over aan Janine.

Ruim drie jaar geleden, in januari 2014, is Janine hier samen met haar man, zoon en dochter komen wonen. De woning had destijds een energielabel F. Dat moest toen verhoogd worden naar een D-label. Het huis kreeg daarom in 2014, als enige in het rijtje, spouwmuurisolatie. Nu, drie jaar later, krijgt de woning een B-label. Om dat te bereiken is er de afgelopen dagen hard gewerkt. Zo is er onder andere asbest verwijderd, is het dak aan de binnenzijde geïsoleerd, zijn er ramen met HR++ isolatieglas geplaatst en is de groepenkast en bekabeling in de woning gekeurd.

Remco is uitvoerder bij Lenferink Schilders- Afbouw en Vastgoedonderhoud B.V., het bedrijf dat de duurzaamheidsmaatregelen in opdracht van De Veste uitvoert. Tijdens de oplevering controleert hij of alle veranderingen op de juiste manier zijn aangebracht en of alles netjes is afgewerkt. Samen met Janine loopt hij het hele huis door en maakt hij foto’s van de aanpassingen die in de woning zijn gedaan. Terwijl we door het huis lopen vertelt Janine hoe zij en haar gezin de afgelopen periode ervaren hebben.

Janine: ‘De afgelopen dagen zijn hier veel mannen aan het werk geweest. Op sommige dagen liep er wel acht man rond.’ Ondanks de chaos en drukte in de woning is het haar meegevallen. ‘Van te voren dacht ik: “chaos in je huis, is chaos in je hoofd”, maar dat viel eigenlijk best mee. We waren er op voorbereid en dat scheelt.’ Volgens Janine is er keurig gewerkt door de mannen. ‘Na het plaatsen van het nieuwe glas en keuring van de elektriciteit werd er netjes stofgezogen. Dat was erg fijn!’ vertelt ze.

Janine werkt en studeert aan huis. Elke dinsdagmiddag is ze gastouder en komen er kinderen bij haar over de vloer. ‘Die komen meestal rond kwart over 3. Het meeste werk in huis was dan al gedaan, dus dat ging prima.’ Wel heeft ze zich de afgelopen dagen afgevraagd hoe anderen dat doen, die niet vanuit huis werken. Remco vertelt dat veel bewoners de huissleutels aan hem overdragen zodat ze gewoon kunnen gaan werken.

Janine vertelt dat zij en haar man een huis laten bouwen in Ommen en dat ze hier nog ongeveer een jaar zullen wonen. Best jammer dus dat de woning nu pas verder verduurzaamd wordt. Toch verwacht ze het komende jaar veel plezier te hebben van de aanpassingen. Voorheen waren de ramen in de slaapkamers aan de binnenkant vaak helemaal nat. Zo vochtig was het in huis. Met name voor haar zoon die astma heeft was dat erg vervelend. Nu er dubbele beglazing is aangebracht merkt ze dat deze ’s ochtend niet meer nat zijn. Dat is een hele verbetering! En dankzij het nieuwe afzuigsysteem in de badkamer is ook die ruimte veel minder vochtig. Voorheen was dat wel anders en was het lastig de ruimte vochtvrij te houden. Ondanks alle maatregelen die zij en haar man namen, kwam er toch schimmel op het plafond van de badkamer. Gelukkig zal dat nu niet meer zo snel gebeuren! Ook de zolder is, sinds het dak geïsoleerd is, een stuk warmer.

Als verbeterpunt noemt Janine de communicatie voorafgaand aan het project. Die verliep namelijk niet helemaal soepel. Janine vertelt dat ze per brief een uitnodiging kreeg voor een informatiebijeenkomst over de duurzaamheidsmaatregelen die in hun woning getroffen zouden worden. Helaas waren zij en haar man niet in de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn. Het was fijn geweest als De Veste daarna zelf contact met hen had opgenomen om hen te informeren over de aanpassingen in hun huis. Janine vindt het jammer dat dit niet gebeurde en dat zij hier zelf achteraan moest. Gelukkig verliep de communicatie tijdens het project erg goed. Al met al geeft ze het project een mooie 8. En daar zijn we bij De Veste en Lenferink trots op! 

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden