Eerste energiecoachavond in Dedemsvaart

Publicatiedatum: 22-04-2017

Een avond die in het teken stond van energie, die vond dinsdagavond plaats in de Baron in Dedemsvaart. Bewoners uit de Oranjebuurt, waarvan de woning vorig jaar is verduurzaamd, waren hiervoor uitgenodigd. Want, wanneer je woning is geïsoleerd en onder meer is voorzien van HR++ ramen en een goed sluitende voordeur, wat kun je dan zelf extra doen voor een lagere energierekening? Na een introductie en eerste uitleg van de energiecoaches startte de quiz met allerlei vragen en wetenswaardigheden over het gebruik van energie, gas en water.

Vrijwillig advies

Tijdens de avond waren naast onze bewoners ook Klaas Bouwman van de Stuw, de recent gediplomeerde energiecoaches, en Miriam Gerrits van de Koppel aanwezig.  Aan het begin van de avond verwoorde Klaas Bouwman de meerwaarde van een advies van de energiecoach: ”Deze mensen geven hun advies vrijwillig. Hier zit geen energieleverancier achter met verwachtingen. En we doen het voor iedereen, huurders en kopers in de gemeente Ommen – Hardenberg.” Aan energiebesparen zitten veel voordelen, voor je portemonnee en het milieu. “We denken vaak dat het vaste kosten zijn waar we niets aan kunnen doen. Of dat wanneer we wel iets doen, we een stukje comfort verliezen”, geeft energiecoach Bernard aan. “Eigenlijk dagen we jullie uit om samen de energie te verlagen en daarvoor komen we graag bij jullie langs”. 

Een energiecoach kijkt samen met de bewoners naar de energiekosten, wat staat er nu op de rekening en hoe verhoudt dat zich tot een vergelijkbaar huishouden? Vervolgens maken ze een rondje door de woning, want wat kan er gedaan worden en ook wat wil de bewoner zelf? De adviezen kunnen gaan over kleine dingen. Al bespaar je 20%, dat komt toch iedere maand weer terug. Het kan al heel simpel door ’s avonds de gordijnen dicht te doen. Een raam is toch een groot koud oppervlakte en levert met gesloten gordijnen een besparing op.

Quiz met tips

Vervolgens werden in een quiz wetenswaardigheden afgewisseld met keuzevragen en prijsvragen. Zoals,  energie is kostbaar, niet alleen per Watt of m3 gas, maar ook aan heffingen. En, alles in het stopcontact vraagt stroom... ook de kruimeldief achter het gordijn. En wat zijn in het huis grootgebruikers? De grote oude diepvries kan een kwart van je energieverbruik innemen. Tja erkent ook Mirriam Gerrits, “nu je woning is geïsoleerd, word je in het gebruik wat makkelijker. Blijf erop letten. Ook op die mengkraan, daarmee pak je sneller warm water. Je gebruikt hem in het midden en dan moet er toch water verwarmd worden.”

Aan het eind van de avond ontvingen de prijswinnaars hun cadeau. Wij kijken terug op een prettige avond, vol energie. 

Wil jij advies van een energiecoach? Neem dan contact op met stichting De Stuw 0523 – 267 478. Of mail Klaas Bouwman: energiecoach@destuw.nl

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden