"Onze samenwerking is meer dan een partnership"

Publicatiedatum: 04-05-2017

Samen Doen is een initiatief van de gemeenten Ommen en Hardenberg om mensen te ondersteunen die vragen hebben over wonen, inkomen, welzijn en zorg. Inge Arkes en Mathieu Bolink werken er als dienstverleners. Hans Beumers en Jaap Florijn zijn allebei wijkconsulent bij De Veste. Als één van hen constateert dat iemand hulp nodig heeft, slaan ze de handen ineen om te regelen dat die er zo snel en zo doelmatig mogelijk komt.

Jaap illustreert de samenwerking met een voorbeeld: “Het huis van één van onze huurders stond propvol met van alles en nog wat. Daar was duidelijk iets niet in orde. Ik heb de bewoonster uitgenodigd voor een gesprek met Mathieu en mij. Daarna leek het even goed te gaan, maar na een tijdje ging het toch weer de verkeerde kant op. Op een gegeven moment is ze gevallen in huis. Toen moest er snel iets veranderen. We hebben haar kunnen helpen met tijdelijke huisvesting en van de gelegenheid gebruikgemaakt om haar woning te laten opruimen.”

“Maar die mevrouw kon niet meer terug naar huis,” vult Mathieu aan. “De tuin onderhouden, trappenlopen… Dat ging allemaal niet meer. Daarom is ze verhuisd naar een appartement. Ze wordt daar nu begeleid en het gaat heel goed met haar. En gezien de omstandigheden is ze er zelf ook blij mee. We kijken altijd eerst naar wat iemand zelf nog kan en wat de directe omgeving eventueel kan doen. Pas daarna schakelen we – als dat nodig is – professionele hulp in.”

Het signaleren van dit soort situaties – waarbij hulp nodig is – hoort bij zijn werk als wijkconsulent, vindt Jaap: “Als je niets doet en het gewoon laat gebeuren, heb je onrust in de wijk en huurders die niet gelukkig zijn. Het woongenot van onze huurders is voor ons een belangrijke drijfveer. Het is onze taak om daarvoor te zorgen. Dus ja. Het signaleren van zulke situaties hoort er zeker bij.”

Zowel Jaap en Hans als Inge en Mathieu zien in hun samenwerking een toegevoegde waarde. Hans: “De lijnen zijn korter dan vroeger en daardoor kunnen we sneller handelen. In het verleden – voordat Samen Doen bestond – duurde het veel langer voordat er echt iets werd gedaan.”

Mathieu: “Onze samenwerking is meer dan een partnership. Eigenlijk zijn we gewoon een team. Niet officieel natuurlijk, maar als dat wél zo zou zijn, konden we nóg sneller schakelen en nóg efficiënter werken.”

Inge voegt daaraan toe dat ook de wijkagent, Wim Jongsma, een grote rol speelt in de samenwerking: “We zijn een drie-eenheid. We hebben alle drie veel contact met mensen, signaleren problemen en spelen die aan elkaar door. Dat werkt hartstikke goed. Samen iets bereiken dat ons los van elkaar nooit was gelukt… Dat is het allermooiste!”

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden