"Bijna twintig procent minder energieverbruik!"

Publicatiedatum: 04-05-2017

Henk en Riek Veerbeek wonen al 48 jaar in Dedemsvaart. Annie Heimeriks en haar man wonen bijna net zo lang in dezelfde buurt. Hun huizen zijn begin jaren zestig gebouwd. Vorig jaar heeft De Veste alle woningen in hun wijk – dus ook die van hen – intensief gerenoveerd en verduurzaamd.

Riek Veerbeek: “Zoiets geeft natuurlijk een hoop rompslomp, maar dat kun je nu eenmaal niet voorkomen. Vooral voor de wat oudere mensen was het best een toestand. Zelf stonden wij er vanaf het begin positief tegenover. Je moet er gewoon even doorheen. Dat alles nu beter geïsoleerd is, merken we wel hoor. Ons woongenot is nu veel groter en het is voor ons natuurlijk ook gezonder.”

Ludo Zwakenberg, projectleider van De Veste, legt uit: “Omdat we de woonlasten voor onze huurders betaalbaar willen houden, gaan we de komende jaren – tot en met 2019 – alles bij elkaar zo’n drieduizend woningen verduurzamen. In de eerste vier maanden van 2016 hebben we de huizen in de Vogel- en Bloemenbuurt in Dedemsvaart grondig aangepakt. Alle daken en gevelpanelen zijn vernieuwd en geïsoleerd, de zoldervloeren, spouwmuren en kruipruimtes zijn geïsoleerd, overal zijn HR++ ramen en nieuwe voordeuren gekomen, de badkamers hebben nu mechanische afzuigingen CV-ketels die ouder waren dan vijftien jaar, hebben we vervangen. De gemiddelde energiezuinigheid is verhoogd van label E naar label A. De huizen zijn nu een stuk comfortabeler en en de energierekeningen van onze huurders gaan daardoor flink naar beneden. En er staat geen huurverhoging tegenover.”

Annie Heimeriks en haar man hebben niet alles even positief ervaren: “Het hele huis stond op zijn kop en we moesten om zeven uur ‘s ochtends al klaar staan. De ene dag kwam er dan wel iemand, maar de andere dag niet. Maar goed, het is achter de rug en ik ben best tevreden. Erg blij ben ik met onze nieuwe voordeur. Die is opgemeten met een laserapparaat en past nu precies. Vroeger waren dit best tochtige huizen. Dat is nu helemaal over.”

Henk vindt dat het project goed is verlopen: “Ik geef het rapportcijfer acht. En wat de leefbaarheid betreft, ervóór ten opzichte van nu… Die gaat van een zes naar een negen. Ons energieverbruik is nu bijna twintig procent minder! Dat gaat straks behoorlijk schelen in de maandlasten.”

Om onze huurders nóg meer te helpen bij het verlagen van hun energieverbruik, zijn sinds half februari achttien gediplomeerde energiecoaches actief in onze regio. Hier lees je daarover meer.

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden