"Ons nieuwe huurbeleid heeft een sterk sociaal karakter"

Publicatiedatum: 04-05-2017

Leonie Wijnholds en Patricia Stronkhorst zijn gebiedsconsulenten bij De Veste. De leukste baan van de wereld, vinden ze. Leonie: “Wij zorgen voor verbinding met de organisaties waarmee we samenwerken. Echt superleuk. En het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van ons nieuwe huurbeleid.”

“Bij alles wat we doen kijken we of het klopt met de kernwaarden van De Veste,” vervolgt Leonie. Bijvoorbeeld 'Organisaties zijn er voor mensen’. Zowel de huurdersverenigingen als wij zijn er voor onze huurders. Vanuit zo’n gezamenlijk uitgangspunt kunnen prachtige dingen ontstaan. Zoals ons nieuwe huurbeleid. Er zijn natuurlijk een heleboel factoren die bij het neerzetten van een goed en sociaal huurbeleid een rol spelen, maar waar het op neerkomt, is wat een huurhuis bij ons kost en hoe je dat bepaalt.”

“Dat laatste is de eerste vraag die dan op je afkomt, ook vanuit de huurdersverenigingen,” vult Patricia aan. “Uitgangspunt was dat het betaalbaar moet zijn voor de huurders. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je gebonden bent aan wetgeving en waar je zelf ruimte hebt om te doen wat je graag wilt. En je moet kijken naar hoe je kunt inspelen op de behoeften van de verschillende groepen huurders. Gezinnen, senioren, mensen met een laag inkomen, mensen die in de problemen zitten… Dat hebben we er allemaal in meegenomen.”

Leonie: “We hebben bijeenkomsten georganiseerd met de verschillende huurdersverenigingen in het Vechtdal en op Terschelling. Die hebben we vanaf het begin in het hele proces meegenomen. Samen hebben we gekeken naar wat we graag wíllen, wat we móeten, wat we kúnnen en wat we in de praktijk tegenkomen.”

Het nieuwe huurbeleid van De Veste heeft volgens Patricia en Leonie een sterk sociaal karakter. Leonie geeft daarvan een paar voorbeelden: “Omdat we vinden dat een goede huurwoning voor iedereen betaalbaar moet zijn, vragen we daarom maar 65 procent van de maximale huurprijs die we voor een woning mógen vragen. We geven dus eigenlijk standaard een huurkorting van 35 procent.

Daarnaast willen we maatwerk leveren voor individuele situaties. Als bijvoorbeeld senioren verhuizen van een eengezins- naar een seniorenwoning die eigenlijk duurder is, kunnen ze hun oude, lagere huurprijs meenemen.”

Meer over ons nieuwe huurbeleid zie en hoor je in dit filmpje

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden