Kampioenschap veilig vluchten groot succes op de campus

Publicatiedatum: 28-09-2018

Op donderdag 27 september vond de eerste Fire Escape Challenge Award plaats op de Campus. Studenten werden uitgedaagd om mee te doen aan deze kampioenschappen voor veilig vluchten. Een aansprekende competitie waarmee wij samen met Brandweer Friesland, het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en de gemeente Terschelling studenten bewust wilden maken van waarom een vluchtweg zonder obstakels moet zijn in een woning. Voor alle deelnemers een unieke kans om zelf te ervaren hoe het voelt om te vluchten in een gang vol rook.

De woningen van De Veste voldoen prima aan alle brandveiligheidseisen, maar bij controles blijkt vaak dat de vluchtwegen geblokkeerd zijn of dat er veel spullen in de gang staan. “Controles alleen dragen in de praktijk niet bij aan een structurele oplossing van het probleem. In de ideale situatie is er bij de bewoners inzicht over de noodzaak van het vrijhouden van gangen en vluchtwegen en handelen zij hier ook naar. In samenwerking met de Brandweer Friesland, MIBW en gemeente hebben we deze kampioenschappen opgezet”, vertelt Sandra Schneider, wijkconsulent bij de Veste. “Een stukje bewustwording verpakt in een wedstrijdelement”. 

Gebouw ‘ontvluchten’

Op de Campus werd een verdieping van een gebouw onder rook gezet en moesten studenten via een vaste route (met obstakels) het gebouw ontvluchten. De tijd die het hen kostte om buiten te komen werd gemeten. In een tweede ronde gingen de studenten een andere gang in vol obstakels. Daar moest ook een parcours worden afgelegd, maar ditmaal ‘geblinddoekt’ door een speciale bril. Beide ervaringen maakte een ieder ervan bewust hoe belangrijk het is om vluchtwegen vrij van obstakels te houden. Tijdens deze eerste ‘Fire Escape Challenge Award’ werden aan de winnaars cadeaubonnen uitgereikt die ter beschikking zijn gesteld door de COOP Midsland. Team ‘Westmeep eerste verdieping’ won de eerste prijs met een tijd van 58 seconden. De tweede prijs was voor team ‘Westmeep derde verdieping’ die 63 seconden neerzette en de derde prijs werd in ontvangst genomen door team ‘Oosterom derde verdieping’ dat wist te ontvluchten in een tijd van 65 seconden. 

Simulatie

Op het terrein naast het gebouw gaf de brandweer de studenten voorlichting over brandveiligheid.  Zo stond er een speciale VR Experience container. In deze unieke virtual reality (VR) beleef je wat er in huis kan zorgen voor brand, hoe je bij brand veilig kan vluchten en wat je moet doen bij vlam in de pan. Zo doorloop je  ‘zoeken’, ‘vluchten’, en ‘koken’. De kampioenschappen waren een eerste gezamenlijke activiteit. Door het jaar heen zal er door De Veste en de brandweer op verschillende momenten en manieren steeds aandacht gevraagd worden voor brandveiligheid. 

De foto is gemaakt door Lisanna Postma. 

 

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden