De thermostaat ging van 22 naar 20,5 graden

Publicatiedatum: 21-12-2018

Het is een koude en grijze dag in november wanneer we aanbellen bij Gerard en Annie Wessel in Ommen. Monica Geels van Lenferink en ik gaan even langs om te horen hoe zij hun woning, nu de werkzaamheden die voor het verduurzamen ervan zijn uitgevoerd, ervaren. Lekker naar binnen, want er staat een oostenwind en die voel je. Wanneer je over de drempel stapt ben je dat al snel weer vergeten door de aangename warmte van het huis.

Voor Gerard en Annie is de woning al ruim 55 jaar hun thuis. Dat Gerard vroeger schilder was is te zien. Alles ziet er keurig verzorgd uit.  Een man met veel ervaring die toe hij nog werkte bij veel mensen ‘over de vloer’ is geweest.  In het gesprek gaat het dan ook over de werkzaamheden van afgelopen tijd, alle vaklieden die aan de slag gingen in en om hun woning en welke vragen er nog zijn.

In opdracht van De Veste heeft Lenferink  Schilders – Afbouw en Vastgoedonderhoud 309 woningen in Ommen en omgeving intensief verduurzaamd.  Tot en met 2019 verduurzamen we zo’n drieduizend woningen. Dit doen we om de woonlasten van onze huurders nu en in de toekomst betaalbaar te houden. Door alle maatregelen dalen hun energielasten flink, want er staat geen huurverhoging tegenover. Zo kunnen huidige en toekomstige bewoners comfortabel en met veel plezier in hun huis wonen. 

Ook in de woning van de familie Wessel is hard gewerkt aan de verduurzaming. “Op 5 oktober zijn ze gestart, vertelt Gerard, en na twee weken was het werk klaar”. In die periode is er veel aangepakt. Het dak is geïsoleerd, alle  kunststof kozijnen en ramen zijn vervangen door HR++ beglazing waardoor het aanblik echt is opgefrist, buiten is alles opnieuw geschilderd en er is een mechanische ventilatie geplaatst. Onder begeleiding van Lenferink is het ‘treintje’ dat daarvoor in gang wordt gezet gaan lopen. “Ja, vertelt Monica Geels bewonersconsulent van Lenferink, er komt veel bij kijken om alle werkzaamheden van de verschillende samenwerkingspartners goed op elkaar te laten aansluiten, zodat er efficiënt wordt gewerkt.”. Doordat de werkzaamheden goed op elkaar aansluiten, komen er ook dagelijks werklui over de vloer. ”Eigenlijk, noemt Gerard, vond ik de onzekerheid van het precieze moment dat de werklui kwamen het meest lastig. Je weet dat ze vroeg komen, en je zit er om 7 uur ook echt op te wachten. Dan is een half uurtje later dan vermeld toch lang. Dat ik dat nu niet meer heb is heel fijn. Ik zit op niemand meer te wachten.” Communicatie naar de bewoners toe vinden wij belangrijk en langer wachten is inderdaad vervelend. We nemen de opmerking van meneer Wessel mee zeker mee naar onze partners met wie wij werken. Voor Gerard en Annie was het contact met René Grin, wijkconsulent bij De Veste en Monica ook heel plezierig. Door hen werd duidelijk uitgelegd wat er ging gebeuren en wat daarin misschien wel kon tegenvallen. “Door die duidelijkheid is het ons niet tegengevallen”.

 “We hoeven veel minder energie te gebruiken. Vroeger stond de thermostaat op 22 graden, tegenwoordig is dat 20,5. De lucht in huis is veel minder vochtig.”


Met het resultaat zijn Gerard en Annie heel blij. Annie: “We hoeven veel minder energie te gebruiken. Vroeger stond de thermostaat op 22 graden, tegenwoordig is dat 20,5. De lucht in huis is veel minder vochtig.” Door de nieuwe kozijnen is het huis veel meer geïsoleerd. Je merkt dat doordat je het verkeer in de straat nog amper hoort, maar ook doordat de warmte binnen blijft. Door de isolatie en de centrale verwarming ontstaat er drogere lucht. Met het goed ventileren door middel van de roosters boven de ramen komt er ook gezonde en schone lucht in huis.

In de douche is een mechanische ventilatie aangebracht. De sterke luchtstroom maakt de douche snel droog en werkt op een tijdklok waarmee je de tijd van aan- en uitgaan kan bepalen “Fijn dat je deze kan aanzetten na het douchen”, vertelt Annie. “De luchtstroom is zo sterk dat ik iemand al als grapje hoorde zeggen dat je na het douchen jezelf niet meer hoeft af te drogen, je bent zo droog.”

"Ook nu blijven we kijken naar extra besparingsmogelijkheden en hebben wij achter de radiatoren folie geplakt"


“Dank zij de hulp van Werkplekplus, viel het leegruimen van de zolder ons mee. Jan en zijn team werken hard en zijn ook heel prettig om mee samen te werken. We gaven de spullen aan elkaar door. Zo schoot het goed op, roemt Gerard de inzet van Werkplekplus. “Ja”, vertelt Monica, “de zolder is bij de duurzaamheidswerkzaamheden ook geïsoleerd. Bij Gerard en Annie zag deze er al keurig uit, maar voor het besparen op de energierekening moest het dak ook geïsoleerd worden”. “In het verleden, vertelt Gerard, was onze spouwmuur al geïsoleerd. Ook nu blijven we kijken naar extra besparingsmogelijkheden en hebben wij achter de radiatoren folie geplakt. Het weerkaatst de warmte naar binnen in plaats van dat het de buitenmuur intrekt”. 

Annie heeft nog wel een vraag over de roosters boven de ramen, of deze ook dicht kunnen? Monica legt uit dat de rooster zelfregulerend zijn. Zo blijft er schone lucht in het huis komen, wat vocht en schimmelproblemen voorkomt. Een koude luchtstroom is niet prettig, daarom sluiten de roosters wanneer de wind er tegen waait ‘vanzelf’ dicht. Dan geven ze extra isolatie wanneer dat nodig is. Handmatig sluiten kan altijd, maar vergeet ze niet weer te openen. 

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden