Verhalen van mensen - Hoe de naam De Veste ooit ontstond

Publicatiedatum: 21-12-2018

Het was tijdens de Dag van het Huren in Beerze dat het ter sprake kwam. Daar vroegen wij aan al onze aanwezige huurders of zij ideeën hadden voor een nieuwe naam wanneer straks Beter Wonen Vechtdal en De Veste gefuseerd zijn. Op die vraag reageerde mevrouw Els Seinen-Boerdam heel ad rem. “Het bedenken van een naam heb ik jaren geleden al een keer gedaan. Toen hebben wij ‘De Veste’ bedacht. En die naam klinkt nog steeds goed”, gaf Els Seinen-Boerdam aan. Naar dat verhaal over het ontstaan van de naam waren wij heel benieuwd. Op een mooie zonnige herfstdag mocht ik bij Els Seinen-Boerdam op de koffie om te horen hoe het toen precies was gegaan met de naam ‘De Veste’.

“Het is nu ongeveer 25 jaar geleden dat de woningbouw uit Ommen ging fuseren met de woningbouw uit Dedemsvaart. Als lid van de Huurdersvereniging was ik daar actief bij betrokken. Met de fusie gingen niet alleen twee organisaties samen, we werden ook gelijk een stichting en dat betekende nogal wat voor de huurders, de medewerkers en de huurdersvereniging die met instemming moest worden opgeheven. Het was een drukke en onrustige tijd”, vertelt Els.

“Vroeger, voordat het een stichting werd, moest de woningbouw rekenschap afleggen aan de huurdersvereniging. Dus alle plannen en uitgaven werden besproken tijdens de vergadering voordat de woningbouw ermee aan de slag kon. Ik was gevraagd om lid te worden van de huurdersvereniging in Ommen. Erover meedenken sprak me aan. Ik kwam ook veel bij mensen over de vloer, omdat ik in de thuiszorg werkte. Zag hoe de seniorenwoningen waren en kon in de vereniging meedenken over hoe dat beter kon. In de douches van toen, kon je niet eens iemand helpen. Nieuwbouwplannen werden beoordeeld door de welstandscommissie. De dames die daarin zaten keken kritisch naar de functionaliteiten. Naast de vergaderingen kwam ik veel op kantoor om te horen hoe het ging. In het begin van de fusie merkte je de weerslag daarvan op het personeel.” 
“Met een groepje mensen gingen we om tafel voor een nieuwe naam. Het was een gemixte groep; iemand van de Rabobank zat erbij en een Neerlandicus, de namen heb ik niet meer paraat. Maar ik weet wel dat we unaniem kozen voor de naam De Veste. Een naam die je associeert met een Burcht, een stevig fundament waar je op kan bouwen en die tegen een stootje kan. Een fusieorganisatie die klaar stond voor de toekomst.” 

Els kan het zich nog levendig voor de geest halen. Wanneer ze de naam ‘De Veste’ noemt neemt ze haar beide armen mee en drukt nog eens extra uit dat die naam stevig staat. 

Een mooi gesprek was het en Els vertelde nog vele andere anekdotes over die tijd. Bijzonder om in een tijd, die weer in het teken staat van een fusie, te mogen horen hoe men toen tot een nieuwe naam kwam. 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden