Met vertrouwen de drempel over

Publicatiedatum: 22-12-2018

Een blog van een wijkconsulent… Een leuk idee, maar waar te beginnen? Ons werk is zo divers dat iedere dag anders is. Van burenconflicten tot keukentafelgesprekken over huurachterstanden en van tuinonderhoud tot sleuteloverdrachten. Ik ben Christiaan, wijkconsulent bij de Veste en ik jullie graag mee de wijk in!

Zomaar een doordeweekse dag. Ik ben op pad in de wijk, onderweg naar mijn volgende afspraak. Omdat ik niet gelijk het juiste adres kan vinden bekijk ik alle straatnaambordjes. Opeens zie ik een bordje van een straat waar ik niet moet zijn maar die mij wel bekend voor komt. Daar wonen mensen die moeizaam de huur betalen, bedenk ik me. Ik neem me voor om na mijn afspraak even langs te gaan. 

Als ik aanbel wordt er niet meteen open gedaan, maar na enige tijd verschijnt er iemand in de hal. Ik geef aan dat ik van de woningstichting ben vraag of  ik even binnen mag komen. Dit mag en na een kort voorstelrondje breng ik het onderwerp ter sprake. De huurbetaling... deze komt niet binnen, of slechts mondjesmaat.

Al snel kom ik tot de ontdekking dat er veel meer achter zit dan enkel een 'simpele' huurachterstand. Door verandering van inkomen, omdat meneer gestopt is met werken, zijn er betalingsproblemen ontstaan. Ook gaat er veel geld naar dingen waar meneer en zijn vrouw eigenlijk geen idee van hebben. Het echtpaar was een goed inkomen gewend en leefden hier ook naar. Op de vraag waarom ze zich niet bij ons gemeld hebben krijg ik niet echt een helder antwoord, ik begrijp dat dit een behoorlijke stap is voor deze mensen. Het is heel moeilijk om te beseffen dat je er niet meer zelfstandig uit komt. Voelt toch een beetje als met de billen bloot gaan. 

Wij helpen mensen met deze problematiek graag. Door bijvoorbeeld een betalingsregeling af te sluiten of mensen in contact te brengen met andere relevante instanties. Bereidwilligheid is heel belangrijk. Dit begrijpt het echtpaar goed. Voorzichtig, maar met vertrouwen stappen ze de drempel over en nemen onze hulp van harte aan.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ontvangen wij weer netjes onze huur plus de afgesproken aflossing van de huurachterstand. Mevrouw belt mij trouw iedere maand zodra de betaling is gedaan.
Ook hebben deze mensen inmiddels contact met een hulpinstantie zodat toekomstige inkomsten en uitgaven in kaart worden gebracht. Het inzicht in hun financiën groeit en is hierdoor goed te beheersen.
Dit doet mij erg goed en geeft mij als wijkconsulent een voldaan gevoel. Natuurlijk gaat het niet altijd zo makkelijk als in deze situatie. Desondanks ben ik ervan overtuigd dat als mensen weten dat wij er voor ze zijn, de drempel vaak niet zo hoog is als hij soms lijkt. Door in gesprek te gaan, kunnen we hulp bieden; samen vinden we vaak de juiste oplossing.  

Hartelijke groet,

Christiaan Oenema
Wijkconsulent Dedemsvaart

 

Share this page

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden